Thursday, 12 April 2012

JANGAN MARAH...

Salam...


 “Jangan sekali-kali engkau anggap ringan suatu kebaikan, walaupun hanya engkau 




melontarkan wajah yg manis kepada




saudaramu.” [HR Muslim]






Hah..begini lah permulaan entriku kali ini..






Alhamdulillah, hari ini masih diberi kesempatan utk mengikut sunnah Rasulullah SAW iaitu 




berpuasa sunat walaupun 






pada awalnya seolah-olah tak berdaya...alah, biasa lah tue..alasan semua orang yg malas nk 




puasa isnin khamis..










Ana pun kadang2 liat jugak tpi smenjak Lajnah Tarbiah buat program Talam Muhibbah ni rasa 




rajin pula...buka ramai2,






makan dalam talam..best...






Erm...jom, ana nak kongsi sikit ngan kawan2 semua...PERJALANAN HARI INI...






PAGI :




IPG mengadakan program gotong-royong perdana sempena kempen IPG Lestari...






Setiap opsyen akan diberikan tempat utk dibersihkan...






ana dan kawan2 diamanahkan utk men'clean'kan masjid As-Solihin....clean la sangattt...huhu








PETANG :






Perut dah mula rasa nak itu, nak ini....





waktu berbuka makin hampir jadi ana dan Syahida (teman) memecut langkah kami ke Pantai 




Timur..sekadar nak cuci 





mata dan DUIT...agaknya la...





Tahu kawan2..ada satu peristiwa yg membuatkan ana  "HOT" sampai saat nie..sabar je 




lah...nak tahu apa cite???




Macam nie, ana handak menempah makanan pada mulanya di sebuah kedai makan 




nie...dengan niat yg alhmdulillah 





baik, dgn memaniskan muka semanis-manisnya....






tapi kita bagi madu orang balas cuka....hem....ada ke patut ana dimarahinya hanya kerana 




menempah makanan yg tak 





 ada time tue..kiranya mereka nie x jual la benda yg ana inginkan tue..nasi air...




tidak bolehkah sebagai umat ISLAM kita amalkan BUDI BAHASA BUDAYA KITA....????






Lagi ana GERAM sangat bila ayah si tukang ambil order nie pun lebih kurang indah je 




bahasanya...aduh, sakit hati...





Tapi alhmdulillah...pesanan Nabi saw masih lekat kat otak time tue...JANGAN 




MARAH..JANGAN MARAH...JANGAN 





MARAH....



kami beredar je dari kedai tue...dengan IMPIAN tak akan membeli di situ lagi...




Hem...lihat lah betapa buruknya manusia tanpa AKHLAK....sedangkan kepribadian tinggi 




adalah hasil dari akhlak yg 



luhur....





Ana bukan nya kata ana nie tak buat dosa ataupun silap sampai kan boleh menuding jari 






pada kesalahan orang lain...




tapi bila badan dah terkena..hati terasa...mata melihat...dan akal menafsir...maka ana 




kongsikan kisah ini agar





kita yg BIJAK nie tak buat benda yg sama....





 “Jangan sekali-kali engkau anggap ringan suatu kebaikan, walaupun hanya engkau 




melontarkan wajah yg manis kepada saudaramu.” [HR Muslim]



sekian..(^_^)..wallahualam...






No comments:

Post a Comment